Serdecznie witamy                                                   W Rytrze jest:                  
KUCHNIA REGIONALNA:

Placki pasterskie (I miejsce w konkursie na Produkt Lokalny):

składniki:
1kg mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1łyżka soli]około 1l kwaśnego mleka lub serwatki
wykonanie:
Podane składniki wymieszać, aby powstało ciasto o podobnej konsystencji jak drożdżowe. Nabierać dużą łyżką ciasto na przygotowaną i posypana mąką deskę, obtoczyc lekko w mące, kłaść na rozgrzaną blachę, opiekać z obu stron na rumiano. podawać przekrojone z wkładką z boczku duszonego z cebulą lub posmarowane mesłem. mozna smarować bryndzą. Doskonale smakuja tez same, np z mlekem.
UWAGI:
Aby sprawdzić, czy placek jest upieczony, wystarczy czubkiem palca postukac w spód-jeśli słychac głuchy odgłos, mamy pewność, że placek się upiekł.
Gdy nie mamy dostepu do pieca kaflowego z blachą możemy placki upiec na dobrej teflonowej patelni.



Kuchnia regionalna wg Andrzeja Kolbusza

Pietruscanka (2 osoby)
1 l wody, 1 korzeń pietruszki (duży) pokrojony,2 - 3 łodygi zielonej pietruszki, tłuszcz - 1 duża łyżka masła, smalcu lub kawałek słoniny.
Gotować 20 minut, podprawić lekko przyrumienioną zasmażką, podawać z gotowanymi ziemniakami i posiekaną nacią pietruszki.
Cyr ziemniaczany
1 kg ziemniaków zetrzeć na tarce cienkiej; część 1/3 masy wycisnąć, robić z niej małe kluseczki i wrzucać na osolony wrzątek. Po 10 minutach resztę lekko osączonej masy wrzucać do kluseczek mieszając gotować ok. 20 minut. Podawać z pełnym zimnym mlekiem lub śmietaną. Jeśli coś zostanie, odgrzać na kolację, dodając skwarki i smażoną cebulkę.
Bryndzanka (2 osoby)
Z prawdziwej owczej odstałej bryndzy ( potrawa jesienna, gdy bryndza dojrzeje)
W 1 litrze wody zagotować pietruszkę, osobno ugotować w nie osolonej wodzie 8 ziemniaków, które należy odcedzić, rozłożyć na talerze i posypać bryndzą (1 łyżeczka na talerz). Zalać wywarem.
Przepis na bryndzę
1 kg owczego sera (bundz) zemleć w maszynce, wymieszać z solą (ok. 2 łyżki), ubić w kamiennym garnku lub drewnianej fasce. Obciążyć deszczułką lub talerzykiem i kamieniem. Po 2 - 3 miesiącach bryndza jest dojrzała

                                                                              więcej>>>
POLECAMY:
"Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Operacja, która celem jest wspieranie lokalnego rozwoju na obszarach wiejskich, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER, poddziałanie "Wsparcie przygotowawcze" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
aścicielem strony jest:  Stowarzyszenie  PERŁY BESKIDU SĄDECKIEGO,         Rytro 380, 33-343 Rytro    KONTAKT:  18 44 97 135, 603 114 489,    e-mail: rytro.info@wp.pl